Suutari Kake :: historiikki

Oli kesän 1985 lämmin iltapäivä. Astelin omissa ajatuksissani Lappeenrannan Pormestarinkatua, siinä Osuuspankin edustalla. Vastaani tuli Reinikan Timo kaupunginteatterin näyttelijä ja entinen työkaveri Kajaanin teatteri ajoilta. Seuranaan teatterin pukusuunnittelija Onerva Krasko. Päätimme mennä läheiseen kahvilaan istumaan ja vaihtamaan kuulumisia.

Onerva kertoi tulleensa Teatterikoulun kesäkursseilta Helsingistä ja tuumasi, että jälleen todettiin Suomesta puuttuvan teatterialan suutarin. Heitinpä siihen, että minäpä alankin sellaiseksi. Satuin olemaan sillä hetkellä työtön. Tosin jatkoin, vitsi, vitsi..

Siinä turistiin aikamme ja erkanimme tahoillemme. Tietämättäni siitä oli saanut ensi ajatuksen Suutari Kaken verstas. Aika kului seuraavaan syyskuuhun ja mietin, että mitäs tekisin työkseni? Jolloin tuo kesäinen tapaaminen pälähti mieleeni ja siltä seisomalta kävelin Työkkäriin kyselemään koulutuspaikkaa. Sellainen löytyikin Outokummusta ja sinne puoleksitoista vuodeksi kengankorjaajan koulutukseen. Sitten yrittäjäkurssille ja suunnittelemaan omaa verstasta. Ensimmäinen verstas avattiin Lauritsalaan Hallituskatu 41 (hanurinsoittaja Paratasen Eenokin entinen talo) 11.6.1987

Siitä seuraavana kesänä siirto EKA-markettiin Harapaiseen. Siellä vierähti viisi ja puoli vuotta. Kunnes Tradeka meinas tehdä kuolemaa ja mietin minne paeta alta pois. Sunin Tapani ottikin "pienellä" vuokralla siipiensä suojiin Tapuliin marraskuun lopussa 1993. Tapuli eleli myös murroskauttaan, oli laajennukset, omistajan vaihdokset, ym. Väki kaikkosi talosta. No, minne nyt? Apu olikin lähellä, nimittäin viereisessä talossa, Prismassa lopetteli verstaan pitoa suutari, joka kertoi syykseen, ettei ole asiakkaita. En oikein häntä uskonut ja päätinkin soittaa Prisman Kaupallisellejohtajalle Hämäläisen Heikille (nykyinen Suur-Savon Toimitusjohtaja). Heikki toivottikin tervetulleeksi taloon. Vuosi oli 2001 marraskuu, kun hilattiin Tapulista suutarin kamppeet ja avainkoneet Prisman tiloihin.

Matkan varrella on mukaan tullut Ignatiuksen Marko joka tuli aikoinaan oppisopimukselle ja teoriajaksot tenttien ja työnäytteet antaen jäi vakituiseksi työmieheksi. Markon kanssa on mennyt hyvin. Sain hänet tanssimaankin ja yhteiset harrastukset on pitäneet työvireyden hyvänä.